Listen over mest populære navn har holdt seg stabil de siste årene. I 2016 var det William og Nora som havnet på førsteplass, tett etterfulgt av Oscar, Emma, Lucas, Sara, Mathias og Sofie.

Er du imidlertid på jakt etter et sjeldent navn, er mulighetene mange. Ser vi bort fra navn med bindestrek, har 464 menn og 558 kvinner et fornavn som bæres av kun ti personer her til lands.

Se fullstendig liste her.

Her er et utvalg:

MennKvinner
GunnulvRonnVrålRolleifAsfridLivøÅsrunJorån
JørenTheinTostenModolfBergdisTorgerdYmbjørgHrønn
KjærandThornTindreKjølvEidunTurilRollaugGeirtrud

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kjølv Eidhammer er én av dem som kan skilte med et navn nøyaktig ti personer i Norge har.

– Navnet kan være en utfordring når jeg presenterer meg da det er mange som ikke har hørt det før. Men det kan også gi grunnlag for å starte en samtale, forteller han.

Vi har snakket med fire personer som har et navn kun ti nordmenn har. Se lenger ned i saken.

Utdøende og kommende navn

– Listen er en samling av alt mulig rart. Noen av navnene er utdøende, mens andre er kommende. Noen er vanligere navn med en annerledes skrivemåte. Videre er det en del innvandrernavn, kommenterer navneekspert og seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå (SSB), Jørgen Ouren.

Navneforsker ved Universitetet i Bergen, Ivar Utne, har sett på listen og sier flere av navnene har gammel tradisjon i Norge, fra tidlig 1800-tall og før, og har vært lite brukt de siste årene.

– Slike navn vil nok både unge foreldre og eldre synes er interessante. De kan komme mer i bruk om noen år – både på grunn av klang og fordi de er norske tradisjonsnavn som noen foreldre vil hente frem, sier han.

Han nevner flere eksempler:

Guttenavn

  • Vrål

  • Sigleiv

  • Oddstein

Jentenavn

  • Sylvei

  • Eivår (kjent som Eivor og Øyvor)

  • Eirild

  • Eidun

  • Eidis

Innvandrernavn som vil bli mer brukt

Utne tror også at flere av de sjeldne innvandrernavnene vil bli mer vanlig i årene som kommer, særlig i familier med innvandrerbakgrunn.

Blant guttenavn nevner han eksempler som Soleiman, Memet, Ismaeel og Iskender. For jentene tror han følgende navn vil øke i popularitet: Zeyneb, Zayneb, Seinab og Fareeda.

– Dette er vanligere navn med andre skrivemåter, som for eksempel Suleiman, Mehmet, Ismail, Iskander, Zainab og Farida, forklarer navneforskeren.

– Vil ikke toppe navnelistene

– Hva er årsakene til at så få bærer navnene som er på listen?

– Det er både sjeldne, nye utenlandske navn i Norge nå – og navn som er sjeldne i Norge fra før. Utenlandske navn kommer fra mange land, både med innvandring og gjennom media, forteller Utne.

Til tross for at noen av navnene kan bli mer populære i årene fremover, har han ingen tro på at de vil toppe navnelistene med det første.

Her er imidlertid flere navn forskeren spår vil bli mer brukt i fremtiden:

GuttenavnJentenavn
AbramGovertKittelAvelinaCatinkaEidun
KornelisRolan(d)RomundEirildEliannaEmmanuela
SylveTindreTollevLevineLiljaneLoise
VillemTilmanLorenseMadineMikine
NicolinaNoellaOliane
OlidaTanaÅsrun

Fire om navnet sitt

SAMTALEÅPNER: Kjølv Eidhammer opplever at navnet hans er en god inngang i samtaler med nye mennesker. Foto: Privat

Kjølv Eidhammer

– Hva synes du selv om navnet ditt?

– Jeg har et godt forhold til navnet mitt. En positiv (eller kanskje negativ) sak er at de aller fleste i omgangskretsen/nærområdet vet hvem du er. Kjølv er et flott navn og jeg er litt stolt over at mine foreldre tok dette valget.

– Hvilke kommentarer får du på navnet ditt av andre?

– Navnet kan være en utfordring når jeg presenterer meg da det er mange som ikke har hørt det før. Men det kan også gi grunnlag for å starte en samtale. Andre ganger lurer folk på hva jeg heter til fornavn, og det er ofte at navnet må gjentas.

IDENTITETSSKAPENDE: Livø Blakar forteller at navnet er blitt en viktig del av hennes identitet. Foto: Privat

Livø Blakar

– Hva synes du selv om navnet ditt?

– Alt i alt synes jeg navnet mitt er helt greit. Det sier en del om hvor jeg kommer fra, for det er bare i Lom og Skjåk man skriver det på denne måten. Det er dermed blitt en viktig del av identiteten min.

– Hvilke kommentarer får du på navnet ditt av andre?

– Av kommentarer går det mest i «det har jeg aldri hørt før», og lignende. Det ender ofte med at folk staver det feil, som Live, fordi de tror Livø er feil. Omtrent hver eneste gang jeg sier hva jeg heter, må jeg gjenta det, fordi folk blir overrasket.

FEILSTAVING: Turil Westlie opplever at mange feilstaver navnet hennes og kaller henne for både Turid og Torild. Foto: Privat

Turil Westlie

– Hva synes du selv om navnet ditt?

– Jeg har et veldig godt forhold til navnet mitt. Det tok ganske mange år før jeg forsto at det ikke var så mange andre som het det, for det var få som stusset over navnet mitt da jeg var barn.

– Hvilke kommentarer får du på navnet ditt av andre?

– I voksen alder opplever jeg at mange feilstaver navnet, både muntlig og skriftlig, og mange spør om det er en «o» eller «u». Før rettet jeg opp når folk sa feil, men det har sluttet jeg med. Nå kaller folk meg Turid, Toril og andre varianter uten at jeg blir fornærmet av den grunn. Jeg liker navnet mitt veldig godt, og jeg synes det kan være greit å ha et uvanlig navn fordi det ofte kan være samtaleåpner med nye mennesker.

POSITIV RESPONS: Jøren Vik blir ofte kalt Jøran eller Jørgen av nye mennesker, og får som regel hyggelige kommentarer på navnet. Foto: Privat

Jøren Vik

– Hva synes du selv om navnet ditt?

– Navnet Jøren skal visst være en gammel versjon av navnet Jørgen og er eller var vanlig her jeg kommer fra, Sirdal i Vest-Agder. Jeg er oppkalt etter min tippoldefar, som skal ha vært en flink reinsdyrjeger og da bestemte min far, som er glad i jakt, at jeg skulle oppkalles etter ham.

– Hvilke kommentarer får du på navnet ditt av andre?

– Når jeg møter nye folk er det sjeldent de klarer å si navnet mitt riktig og de pleier å kalle meg Jøran eller Jørgen. Selv har jeg sluttet å bry meg så mye når folk sier feil, men har en del venner som pleier å korrigere folk til de sier det rett. Ellers får jeg ofte kommentarer som at folk ikke har hørt navnet før og de synes det er kult med et spesielt navn.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Familie og oppvekst.