Til tross for at vi i stadig økende grad omgir oss med robotstøvsugere, robotklippere og stemmestyrte assistenter i huset, har kun én av fire nordmenn tro på at roboter vil ta over praktiske oppgaver i hjemmene våre.

Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra økonomihuset Amesto AccountHouse.

– Overraskende resultat

Paradokset er, ifølge konsernsjef i Amesto AccountHouse, Siri Nilssen, at langt flere enn en av fire får hjelp av vår tids roboter i hjemmet allerede.

OPTIMISTISK: Konsernsjef Siri Nilssen i Amesto AccountHouse, et såkalt «økonomihus» som er spesialister på regnskaps-, lønns- og HR-tjenester. Foto: Coxit

– Det virker som mange fortsatt lever i en illusjon om at roboter er noe som kommer i fremtiden. Hvis vi ser oss rundt bidrar teknologi, automatiserte løsninger og enkle roboter allerede til at vi har et mer effektivt liv.

Større husholdninger mest positive

Tidligere har vi skrevet at det i år forventes en kraftig vekst i salget av robotgressklippere. Nilssen tror stadig flere vil legge «de kjedelige rutineoppgavene» til maskiner eller systemer.

I undersøkelsen er det de største husstandene som har mest troen på roboter i hjemmet, men også her er skepsisen ganske stor.

– Teknologisk er vi kommet et godt stykke på vei i mange hjem allerede, til tross for at mange ikke anerkjenner den posisjonen roboter har i hjemmene våre, sier Nilssen.

Forbrukerrådet: – Sannsynlig at hus vil bli hacket

Fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet, Finn Myrstad, poengterer at flere roboter i hjemmet også fører med seg større risiko for å bli hacket.

– Når disse tingene kommer inn i hus er man utsatt for hackerangrep som kan sette huset i fare, men også bli utsatt for uønsket overvåking, sier han.

ØNSKER BEDRE REGELVERK: – Undersøkelsen viser at folk er skeptiske til roboter i hjemmet, og det forstår jeg godt, sier Finn Myrstad i Forbrukerrådet. Foto: Ole Walter Jacobsen

Han nevner blant annet talestyrte assistenter som den største trusselen i hjemmet.

– Det er ikke så mange som er på markedet ennå, men de er på vei. Sørg for at de ikke tar opp alt som blir sagt rundt kjøkkenbordet og at opptakene ikke blir brukt til andre ting enn de skal – nemlig å hjelpe deg med ulike oppgaver i hjemmet.

Myrstad sier eksempler fra utlandet viser at dette har gått galt før.

– I Finland skrudde hackere av varmesystemene i huset til folk midt på vinteren, og andre steder har lys blitt skrudd av. Du har vannkokere som kan overstyres, videokameraer som kan overtas, og vi har også sett eksempler der lekedukker er blitt hacket, sier han og legger til:

– Med denne utviklingen er det sannsynlig at hacking av hus vil skje i Norge også.

Også direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, tror roboter i hjemmene er kommet for å bli. Han mener det er flere ting folk kan gjøre for å beskytte seg sikkerhetsmessig.

– Det er viktig å være observant på at det lagres informasjon om deg i disse robotene. Det du sier og gjør blir lagret og brukt. Skal du ha en slik robot i hus må du få informasjon om hva den gjør, samt lese vilkårene nøye.

TA FORHOLDSREGLER: Sier direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix