Googles karttjeneste Google Maps har startet å merke fartsgrenser og automatiske trafikkontroller (ATK), meldte nettstedet Androidpolice.com nylig.

– Det stemmer at Google Maps ruller ut ny funksjonalitet med merking av fartsgrenser og automatisk trafikkontroll, men enn så lenge er ikke dette funksjonalitet som kommer til å bli tilgjengelig i Norge, bekrefter kommunikasjonssjef Helle Skjervold i Google Norge.

Hun forteller at dette har vært en mye etterspurt funksjonalitet fra brukerne.

Kanskje ikke så rart. I 2018 knipset norske fotobokser 143.700 bilder av sjåfører som hadde for høy fart. Det resulterte i 68.600 bøter og 198 millioner kroner til statskassen. 737 sjåfører fikk førerkortet beslaglagt.

– Vårt mål er å gjøre det enklere å overholde fartsgrensene og kjøre forsvarlig, sier Skjervold.

foto
Det er ingen strategi for å hemmeligholde hvor ATK-lokasjonene befinner seg. Allikevel ble det skrevet ut 68.600 bøter i 2018. Foto: SCANPIX/KYRRE LIEN

Positive myndigheter

Avdelingsdirektør Guro Ranes i Vegdirektoratet, som samarbeider med politiet om ATK, viser til at det lenge har eksistert kartløsninger som presenterer både fartsgrensen og automatisk trafikkontroll.

– Om Googles kartløsning kan bidra til å øke bilførers bevissthet om gjeldende fartsgrenser og tilstedeværelse av ATK, uten at det fratar førers oppmerksomhet mot veien mens han kjører, vil dette kunne få en positiv effekt ved at flere følger fartsgrensen.

Senior kommunikasjonsrådgiver i Utrykningspolitiet Dag Gjærum, peker på at stasjonære synlige fartskontroller bidrar til at hastigheten overholdes.

Politiet har derfor ingen prinsipielle betenkeligheter med at fotoboksenes lokasjon gjøres enda mer tilgjengelig og kjent for trafikantene enn i dag. Snarere tvert imot.

PS! Navigasjons-appen Waze som Google kjøpte opp for én milliard dollar i 2013 har lenge hatt visning av fartsgrenser og automatiske fartskontroller.

Sjekk ut Teknologimagasinets podkast:

Ble overrasket over hvor mye penger han og familien bruker på innhold.