Bakgrunn: Gjennom en serie artikler gir vi forbrukere tips og triks for å kunne leve grønnere liv. Ingen pekefingre, kun opplysning.

Eksperten: Janne Helene Arnesen, drakthistoriker som jobber ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Har nylig gitt ut boken TRÅD TIL! Klesreparasjoner for nybegynnere

Hvert femte plagg blir ikke brukt, har Sifo regnet ut for Framtiden i våre hender. Vi må reparere mer, mener ekspertene. Ta vare på tingene dine – det er bra for miljøet.

Vi har fått Arnesens oppskrift for usynlig reparasjon av hull og rifter. Det er noe alle burde få til, mener hun. Slik lapping er i bunn og grunn for ikke å gjøre hullet større.

Arnesen pleier å ha seriemaraton mens hun reparerer ødelagte klesplagg. – Det er både hyggelig og effektivt, og det føles som en belønning. Vi kaster for mye tøy og kjøper for mye tøy. Reparer tøyet, er Arnesens oppfordring. Foto: Janne Arnesen

1. Dette trenger du

Oppskriften er god for vevde stoffer av for eksempel bomull, lin, ull, polyester og viskose. Det kan være hull/rift midt på stoffet eller midt på en søm.

Nål og knappenåler: Arnesen er en forkjemper for dyre synåler. De er likevel ikke dyre. Et brett koster godt under hundrelappen. Disse synålene glir enklere gjennom stoffet enn billige, som kan være ordentlig trå å jobbe med.

Tråd: Den rimeligste tråden tvinner seg ofte mens du syr. De dyrere, mellom 30 og 50 kroner, tvinner seg ikke. Ta med plagget du skal reparere for å sammenligne med trådfargen. Er du i tvil på fargen, velg heller mørkere enn lysere tråd. Den blander seg bedre med stoffets farge.

Støttestoff: Finn en stoffbit som ligner materialet i plagget du skal reparere. Det er en fordel om stoffet er slitt og mykt etter en del omganger i vaskemaskinen. Da har det krympet ferdig. Det er også mykere for knær eller albuer, om det er der hullet er. Arnesen bruker også bendelbånd til slik reparasjon. De kommer i ulike farger og er enkle å jobbe med.

Her er støttestoffet festet bak skjorten. Foto: Janne Arnesen
Skjorten er ferdig reparert. Foto: Janne Arnesen

2. Slik går du frem

Skade midt på plagget:

  • Et sjefstriks er å bruke støttestoff. Stoffet legges bak riften eller hullet, festes med knappenåler og sys tråkles på for hånd. Så har du flere muligheter: sy oppå reparasjonen for hånd, eller gå over med symaskin, eller sy/stryk fast en fin applikasjon. Du kan også prøve ut synlige teknikker som sashiko: geometriske mønstre sydd med kraftig, hvit tråd.

  • En lang revne kan være vanskeligere. Her er det igjen smart å ha et støttestoff under. For å kamuflere revnen kan du brette uskadet stoff over skaden og sy det ned. Deretter gjør du nøyaktig det samme på speilvendt side, sånn at det ser ut som et mønster.

Skade i en søm:

  • En del plagg har lite ekstra stoff i sømmen. Derfor kan støttestoff være nyttig når om sømmen har raknet helt. Støttestoffet tråkles fast fra undersiden.

  • Brett plaggets stoff litt inn over skaden, så den pakkes inn. Bretten bør være størst over skaden og minskes gradvis langs hver side.

  • Fest stoffene med knappenåler og sy sammen. Arnesen foretrekker å sy vanlige, små sting for hånd, men symaskin fungerer like bra.

Her har skjorten revnet i sømmen. Foto: Janne Arnesen
Støttestoffet er festet og sømmen brettet pent. Foto: Janne Arnesen
Riften sys sammen, og skjorten er straks klar for bruk igjen. Foto: Janne Arnesen

Enkel metode med symaskin

Alternativt kan man bruke symaskin og bruke vanlige sting.

Støttestoffet kan også sys med sikksakk-sting på symaskin. Det trenger ikke være et jevnt mønster. Tenk at du ikke skal sy, men forsterke.

– Sikksakksøm blir overraskende fint og er veldig lett. Sy en stjerne, firkant eller runding, sier Arnesen.

Her er bilde av en jeans med et lite hull bak. Det er sydd støttestoff under hullet og maskinsøm med sikksakk i en stjerneform på toppen. Foto: Janne Arnesen