På småbruket Nyland i Trautskogen har de sett fersk bjørnebæsj i nærområdet, og naboene har møtt på ulv. Her er det 18 kilometer til nærmeste tettsted.

– Det er luksus med all boltreplassen man får når man flytter på landet. Her har vi to hus, en driftsbygning, skog og til sammen 16 mål å dyrke på, sier Silje Sridharana Indreeide og smiler.

Familien er blitt delvis selvberget.

– Vi har bier som gir oss egen honning, vi har høner som gir oss egg, og vi er forsynt med mye grønnsaker store deler av året, forklarer hun.

Det var for ti år siden at Aslak Indreeide og Silje bestemte seg for å finne et småbruk maks 1,5 time fra Oslo, i overkommelig avstand til venner og nær familie. Selv er de opprinnelig fra Skedsmokorset og Bærum. Sommeren 2010 tittet de på nærmere 30 ulike småbruk.

– Vi hadde noen kriterier. Vi ville ikke ha støy fra bilvei og ikke bo tett på hverken en mobilmast eller høyspentledning. Vi ønsket oss et sted tett på naturen slik at vi ville få noe av roen naturen har å by på, forteller Silje.

Mange av småbrukene de så på, ble raskt eliminert på grunn av kriteriene. Nyland, som de endte opp med, var det tredje de la inn bud på. Etter å ha kjørt seg bort i skogen i et forferdelig regnvær, kom de frem to timer for sent til visning, men falt pladask for stedet.

Småbruket viste seg å være etter den kjente grenselosen Per Nyland, som bygde det for akkurat 100 år siden. Flyktningruten fra Strandlykkja til Sverige går rett nedenfor.

Stillhet var viktig for Silje og Aslak og noe de ønsket seg i hverdagen. Småbruket Nyland ligger i Trautskogen, 18 kilometer fra nærmeste tettsted. Foto: Karen Gjermundrød
Det røde huset inneholder gjestehus i førsteetasje og yogaloft i overetasjen. Foto: Karen Gjermundrød

Ønske om stillhet

Stillhet var viktig for paret og noe de ønsket seg i hverdagen.

– Selv om det ideelle er å etterstrebe og finne stillheten inne i seg selv uansett hvor mye bråk en har rundt seg, er det er enklere her inne i skogen. Jeg elsker å ta meg en bytur og kjenne på pulsen i Oslo, men når jeg kommer hjem hit, kjenner jeg skuldrene senkes med en gang, sier Silje.

Andre som bor i samme område, sier det samme. Silje har flyttet kjøleskapet til en utebod. For selv et stillegående, dyrt kjøleskap durer når det er så stille ellers.

– Det er veldig forskjellig hvor følsom man er på lyd, legger Aslak til.

– I dag er stillhet blitt en luksus og noe som ikke prioriteres i samfunnet.

På kjøkkenbordet står nyinnhøstet salat og gulrøtter klare for vinterlagring. Foto: Karen Gjermundrød
Portrett av Per Nyland (1896–1945) henger på veggen i småbruket han selv bygde. Han var grenselos og hjalp russiske flyktninger over til Sverige. I 1942 ble han arrestert av Gestapo og sendt til Grini og videre til Sachenhausen i 1943. Under henger et maleri laget av Lykke, nederst en benk laget av Aslak. Foto: Karen Gjermundrød
Glasskunst fra en engelsk kunstner i en kunstnerlandsby i Spania kom på plass i 2020. Silje har jobbet sammen med kunstneren om designet. Stemningen endrer seg med skiftningene i lyset og årstidene som reflekteres gjennom det fargerike glasset. Foto: Karen Gjermundrød

Yogaloft

Småbruket besto av to hus, der det ene ble bygget av Per Nyland. I det røde huset var kun førsteetasje ferdigstilt uten innlagt vann eller strøm.

– Dette er babyen min. Det har vært en drøm siden vi flyttet hit å få laget et eget yogaloft, forteller Silje om det nyoppussede loftet.

Hun viser frem rommet der hun spiller inn yogapodkast mens hun ser ut på skogen og rådyrene. Det er fantastisk å kunne jobbe så mye hjemmefra, understreker hun.

Aslak skal nå redusere stillingen som vernepleier og satse på jordbruket. Silje holder yogakurs hjemme på Nyland og har jobbet fullt med yoga siden de flyttet hit.

– Det har vært en drøm både personlig og profesjonelt å få på plass yogarommet her på Trautskogen, smiler hun tilfreds.

I yogarommet har snekkeren vært bevisst på å bruke organiske former. Slik tas naturen inn og man kommer nærmere den. – Vi mennesker er natur, selv om vi ofte hever oss over den, understreker Silje. Rommet har fått navnet Anahata, som betyr hjertesenter, av læreren hennes i India. Foto: Karen Gjermundrød
To håndlagde, spesialbestilte runde dører er på plass i yogaloftet. Trekantene med spissen vendt nedover symboliserer den feminine urkraften, litt ustabil, men med enorm styrke og potensial. Den sekstaggede stjernen er satt sammen av to trekanter, en med spissen vendt ned og en med spissen vendt opp som symboliserer bevissthet. Den sekstaggede stjernen er også et symbol for hjertesenteret, Anahata, forklarer Silje. Foto: Karen Gjermundrød

Det nyoppussede loftet gir en halmhus-følelse. Her er kvernet avispapir blåst inn i veggene som har leirpuss utenpå. Det gir sjatteringer som gir et organisk og levende uttrykk. De har brukt en lokal snekker som kan økologisk og miljøvennlig byggeteknikk til å sette i stand loftet.

– Det er pustende vegger, og det synes jeg er veldig passende i et yogarom, sier Silje.

Gulvplankene er fra et 200 år gammelt vertshus i Gudbrandsdalen og kjøpt brukt.

For Silje er ikke yoga bare det du gjør på matten. Yogafilosofien med ikke-volds-prinsippet Ahimsa handler om at man ikke skal skade andre, hverken jorden, seg selv eller de rundt. Det er et prinsipp som påvirker livsstilen hennes for øvrig.

– Man må tenke mer helhetlig på alle plan, mener hun.

Utsikt på løvtrær fra yogaloftet. Foto: Karen Gjermundrød

Grønnsakland med rådyrsikre gjerder

Sønnene til grenselosen Per Nyland er viden kjent som sterke karer i denne bygda. De har ryddet og flyttet mye stein på dette småbruket.

– Det var et godt grunnlag her med mye god, kornete og moldrik jord. Det merker jeg. Det er også et variert planteliv her, og det høres ut som en jungel når vi er utendørs om sommeren, forteller Aslak.

Det er også mye brennesle på Nyland, noe som er et godt tegn på fruktbar jord.

– Mannen til moren min er biolog, og han blir så glad hver gang han kommer hit, for da ser han mange insekter som er utrydningstruet, sier Silje.

Å eie et småbruk gir et hav av muligheter.

– Vi har masse ideer. Men med litt begrensede ressurser har vi måttet prioritere hva som er viktigst å bruke tid og penger på. Soverommet var viktig for oss, for å få et sted i huset der en kan trekke seg tilbake for restitusjon og hvile. Så kom yogarommet på plass, og da kunne jeg jobbe mer hjemmefra. Nå er det Aslaks tur til å få det litt som han vil, sier Silje.

Neste prosjekt er å få på plass det som trengs for å støtte opp om det økologiske jordbruket. Det planlegges blant annet et kjølerom, oppalsrom til babyplanter og et slyngerom til honningproduksjonen.

– Det gleder vi oss til!

Meditasjonskrok på soverommet. – I samfunnet er det mye stimuli. De fleste vender oppmerksomheten mye ut og blir aktivert nesten uansett hva de gjør. Her kommer klassisk yoga inn som en motvekt med fokus på pust, meditasjon og dybdeavspenning i tillegg til fysiske øvelser, forklarer Silje. Foto: Karen Gjermundrød
Soverommet er det eneste rommet paret har pusset opp. – Vi bruker mye tid her. Huset kan flyte litt, men her har vi orden, sier de. Paret har peisovn på soverommet som de har fått av noen som skulle kvitte seg med den. Om natten skrus det trådløse nettet av i huset, og mobiltelefoner kommer ikke over dørstokken. Vekkerklokken begynner å lyse en halvtime før de skal stå opp for så å lage fuglekvitter. Foto: Karen Gjermundrød
Silje Sridharana Indreeide ønsket seg stillhet i hverdagen. – Selv om det ideelle er å etterstrebe og finne stillheten inne i seg selv uansett hvor mye bråk en har rundt seg, er det er enklere her inne på skogen, påpeker hun. Foto: Karen Gjermundrød