Ledig rom i jentekollektiv. 7000 kroner i måneden. Rom til leie i hyggelig kollektiv. 6300 kroner i måneden. Nyoppusset 2-roms på 41 m² 13.800 kroner i måneden.

Det er deprimerende for de fleste å se etter et sted å bo sentralt i Oslo på Finn.no. Men studentene Thorleif Bratval (22), Andrine Erdal (21) og Juni Hoem (21) har ordnet seg greit. De betaler 3000 kroner for hvert sitt romslige rom i toppleiligheter på øvre Grünerløkka som de deler med en eller to studenter til. Fra de vestvendte balkongene sine ser de rett ned på Akerselva.

Det er godt med lys i leilighetene til ungdommene i toppetasjen på Paulus sykehjem. Foto: Privat

Hardt økonomisk

Erdal går tredje året på Musikkhøgskolen der hun studerer orkesterdirigering og spiller cello. De to første årene hun studerte, betalte hun en helt ordinær husleie på 6000 kroner i måneden for et lite rom.

– Det var hardt økonomisk. For det å studere musikk er et fulltidsstudium. Jeg har ikke tid til å gjøre noe annet enn å spille musikk. Det eneste jeg kan sette av tid til, er å gjøre noen konserter og mindre oppdrag, men det er stort sett noe jeg ikke får særlig betalt for, forteller hun og legger til:

– Det er en veldig stor forskjell å få kunne bo her.

Nasjonaldagen i fjor ble feiret uten de gamle til stede i leiligheten til Thorleif Bratval. Når det endelig blir innflytningsfest med fullvaksinerte deltagere, skal de gamle bæres opp trappene for å delta på moroa. Foto: Privat

Sosialt eksperiment

«Her» er på Paulus sykehjem. De 13 møysommelig valgte ungdommene som kaller dette sitt hjem for tiden, er med på et sosialt eksperiment der de skal være med på å fylle sykehjemmet med liv og mening for de gamle.

De første seks ungdommene ble plukket ut for å være med på en TV-serie produsert av Monster, men ideen om kollektivet kom like mye fra sykehjemmet selv som fra produksjonsselskapet, forteller daglig leder på Paulus sykehjem, Geir Hansen. Han synes det er fint å kunne gjøre litt for å hjelpe de unge med bolig:

– Jeg ser det på dem som jobber her også. Hjelpepleiere og sykepleiere har ikke råd til å bo i byen og må pendle. Det er virkelig fæle priser.

Thorleif Bratval har funnet seg til rette i leiligheten på øvre Grünerløkka i Oslo. Nærmeste nabo er Foss videregående der han selv har gått på musikklinjen. Foto: Privat

Ikke etter planen

Foreløpig har lite gått etter planen på Paulus sykehjem. I underkant av tre uker etter at de unge kreftene flyttet inn, stengte landet. Ungdommene rakk så vidt å spise noen måltider, drikke noen kaffekopper og ha noen fine samtaler med de gamle, før de ble forvist fra fellesarealene.

Filmklubben, konsertene, utfluktene med kassesykkelen, besøkene på baren i første etasje på sykehjemmet og alt det andre de ivret etter å bidra med, ble satt på vent. Nå går ungdommene inn bakveien med munnbind, og om heisdørene åpnes i feil etasje, føler de på frykt fremfor glede. De vil ikke møte de gamle før det er helt trygt.

Meaza Asefaw og Thorleif Bratval fant kreative måter å møte de gamle på da koronaen traff og restriksjonene ble innført. Nå er det snart ett år siden de oppholdt seg i samme rom som de gamle sist, men de har tro på en ny vår med masse kontakt. Foto: Discovery+

Gjør det på eget initiativ

Men målet på sikt er fortsatt det samme: Ungdommene og de gamle skal bli en naturlig enhet i det spesielle kollektivet. Og ungdommene tror det snart vil skje. For om ikke lenge er alle de over 90 beboerne på sykehjemmet fullvaksinert.

– Vi har så mye overskuddsenergi nå som vi ivrer etter å legge inn i dette prosjektet. Vi gleder oss veldig til å møte alle sammen, sier Erdal.

– Jeg tror det er fint for dem som bor her at vi ønsker å være her. Dette er noe vi gjør på eget initiativ. Vi er ikke ansatte som får betalt for å være her. Vi vil ha en relasjon til de gamle som bor her fordi det gir gjensidig glede. Vi har ikke pleieperspektivet i det hele tatt, legger Hoem til.

Før det stengte, rakk hun å snakke mye med de gamle. En av dem holder hun fortsatt kontakt med via brev. Allerede på de få ukene før nedstengningen fikk Hoem også føle på hvor nær døden er på et sykehjem. En av de andre hun snakket mye med, døde i den korte perioden Hoem var på besøk.

– Vi ble ikke kjempenære på den tiden, men det var uansett veldig rart at hun døde så tett opptil en av de lange samtalene vi hadde sammen, sier Hoem.

Juni Hoem har holdt kontakt med beboerne på telefon og via håndskrevne brev. Hoem er en av dem som er med på TV-serien som er laget fra Paulus sykehjem. Foto: Discovery+

Realitetsorientering

De er alle tre bevisste på at likbiler og ambulanser er en del av deres nye liv, og at over 80 prosent av de gamle har en større eller mindre grad av kognitiv svikt.

– Det er en realitetsorientering. Vi må bli vant til at folk vi blir glade i, dør, sier Bratval.

Han tror de alle kommer godt ut av å ha et nærere forhold til døden enn de fleste på deres alder har.

Bratval har også studert musikk, og sammen med Erdal har han spilt noen konserter for de gamle, på tross av situasjonen. Den ene gangen ble de gamle trillet ut puljevis for å se og høre. De har også spilt en konsert som ble digitalt overført til de gamles etasje rett under dem.

Andrine Erdal ble rekruttert til det spesielle kollektivet av Thorleif Bratval. De to spiller ofte musikk sammen og gleder seg til å ha flere, og ikke bare koronabegrensede, konserter for de gamle. Hittil har de spilt konserter ute for beboerne som har vært publikum fra vinduene sine. Foto: Privat

Arvet interiør

I leiligheten til Bratval henger det en vevd tiur på veggen, men det var ikke en del av interiøret da han flyttet inn. Det er bestemoren hans som har vevd den, forteller han. Det store speilet han har, er fra gården til bestefaren hans, og det er bestefarens kapteinslue som ligger på bordet. Nesten alt han har i leiligheten er arvet.

Bratval ville bo her fordi han så for seg at han hadde noe å bidra med som musiker. I tillegg var han sikker på at det kom til å gi ham en god utvikling som menneske og at samtalene med de eldre og vise beboerne på sykehjemmet ville være interessante. Han hadde lest om flere lignende steder blant annet i Nederland før han flyttet inn.

Ellen Eriksen tar seg et glass vin i sykehjemmets egen Biergarten som har åpent alle solskinnsdager i sommerhalvåret. Foto: Tuva Stensrud

Tid til å bare være der

Erdals tanker om oppholdet er mye av det samme, men inntrykket hun hadde av sykehjem generelt før hun flyttet inn, var ikke spesielt bra.

– Jeg hadde en farmor som lå på sykehjem til hun døde i januar i fjor. Mitt inntrykk er at beboerne ikke blir kjent med de ansatte fordi det er for få av dem. Det er så mye som skal gjøres og så mange som skal pleies, sier Erdal og legger til:

– Det er så lite tid til den der «slappe sosialiseringen» der man bare drikker kaffe en stund og blir kjent. Det er det jeg synes er kult med den rollen vi kan få nå. Vi har tid til å sitte og bare være der.

Hun forteller om farmoren sin som var så morsom. Hun elsket å tulle og tøyse, men på avdelingen der hun lå, var det så skremmende stille, synes Erdal. Samtidig presiserer hun at de få som jobbet på sykehjemmet, var fine og flinke, så det var ikke det som gjorde helhetsinntrykket trist.

– Det var nesten så folk skvatt hvis man pratet der. Det synes jeg var så leit og rart. Skal man bare sitte sånn stille til man dør da?