– Mange setter spørsmålstegn ved å være flyvertinne og bo så fint, men dette er et resultat av hardt arbeid. Mange på min alder bruker en del penger på byen, men jeg har valgt å spare penger så jeg kan bo behagelig her, sier Oda Herlofsen.

La økonomisk plan

Ettersom hun er oppvokst på Dvergsnes i Kristiansand og har både far, søster og flere venninner som er bosatt i området, var det avgjørende for 26-åringen å slå seg til ro i nærheten av kjente trakter.

– Da jeg så på området i Dvergsnesstien, tenkte jeg at det var for flott til at jeg kunne ha råd til å bo her. Men da jeg fant drømmeboligen tok jeg heldigvis kontakt med utbygger tidlig og fikk den minste enheten i rekkehuset de planla å bygge, forklarer hun.

Oda har jobbet hardt for å få til drømmen om sin egen harmoniske oase i Dvergsnesstien. Hun ønsket et fristed der hun kunne senke skuldrene etter hektiske arbeidsdager. Foto: Heida Gudmundsdottir

Herlofsen la en økonomisk plan for å sikre seg rekkehuset på Dvergsnes. Siden hun bodde hjemme hos faren, klarte hun å spare opp store deler av lønna hun fikk som flyvertinne hos SAS, fram til bygginga var ferdig i 2017.

– Det er ikke kult å bo hjemme som voksen, men så lenge jeg bodde gratis måtte jeg spare minst 10.000 kroner i måneden til egenkapital. Dette gjorde jeg i to år fram til bygginga ble ferdig, noe som lønnet seg, smiler hun fornøyd.

Rekkehuset på Dvergsnes i Kristiansand sto ferdig i 2017. Herlofsen er bosatt i midten. Foto: Heida Gudmundsdottir

Smarte oppbevaringsløsninger

– Egentlig skulle kjøkkenet vært der stua er i dag, men dette endret jeg tidlig under planleggingen. Jeg ønsket heller en stor stue med god plass til større møbler og sittegrupper, forklarer 26-åringen. Foto: Heida Gudmundsdottir

Under byggeprosessen fikk Herlofsen være med å bestemme planløsning og design, sammen med en arkitekt. Hun visste eksakt hvordan hun ville ha det:

Rekkehuset på 108 kvadrat har stue med åpent kjøkken, innebod, vaskerom, to bad, et hovedsoverom i tillegg til to gjesterom.

Badet innehar lyse detaljer som står i stil med betongveggen. Istedenfor å få det trangt om plassen med vaskemaskin og tørketrommel, fikk hun arkitekten til å designe eget vaskerom, for å få et større bad. Foto: Heida Gudmundsdottir

– Det ble tatt noen ekstra kvadratmeter fra det ene gjesterommet for å lage et vaskerom. På grunn av det har jeg faktisk et større bad og dusj. Boden designet jeg for å ha støvsuger og diverse rot ute av syne. Jeg ønsket flere rom slik at jeg kunne oppbevare ting for å holde det ryddig, understreker hun.

Hovedsoverommet er innredet med klassiske, enkle detaljer i sort og hvitt. Foto: Heida Gudmundsdottir

Oda har ofte besøk, spesielt av broren som bor utenlands. Hun ønsket derfor flere soverom til gjestebesøk. På hovedsoverommet har hun designet såkalt walk-in-closet med skyvedør, som huser hennes fineste klær, vesker og sko.

Når man har godt med klær er det kjekt med et egendesignet walk-in-closet på soverommet. Foto: Heida Gudmundsdottir

– Det er deilig å ha det ryddig der du sover. Da er det viktig at man kan lukke skyvedøra til garderoben og få en slags ro.

Her overnatter broren til Oda når han er på besøk fra USA. Originalt var senga i eikefarge, men hun ønsket en rød tråd med mørke elementer i alle rom, og malte derfor senga sort. Foto: Heida Gudmundsdottir
Det andre gjesterommet har også fargekombinasjoner av sort, hvitt og grått. Herlofsen har valgt å sprite opp rommet med planter og lekre bilder. Foto: Heida Gudmundsdottir

Men for Herlofsen var kjøkkenet spesielt viktig å få slik hun ønsket seg – nemlig et naturlig samlepunkt i boligen, i form av en kjøkkenøy.

– Jeg tegnet faktisk kjøkkenet på en serviett da jeg var på jobb. Da jeg ga servietten til kjøkkentegneren og sa at dette er kjøkkenet mitt så han forfjamset på meg. Men han fikk det til, ler hun og legger til:

Da Oda fikk designe boligen ønsket hun et samlingspunkt på kjøkkenet i form av en kjøkkenøy. Selve kjøkkenet er fra Sørlandskjøkken. Foto: Heida Gudmundsdottir

– Jeg ønsket ikke noe skap over koketoppen, men heller ha den høyt oppe for å gi en romslig følelse. Og kjøkkenøya er deilig å ha, den bringer folk nærmere.

Detaljer på kjøkkenet. Foto: Heida Gudmundsdottir
– Jeg elsker å ha det stilreint med rette linjer, minimalistisk og klassisk, samtidig skal det være lunt og godt her. Derfor har jeg gått til innkjøp av tunge møbler og materialer for å gi den lune følelsen. Foto: Heida Gudmundsdottir

Frisone i hektisk hverdag

Oda har rundt 200 reisedøgn i året som flyvertinne. Til tider kan arbeidsdagene være krevende, og da er det godt å kunne senke skuldrene hjemme i sin egen harmoniske oase på Dvergsnes.

En typisk fridag for Oda er å nyte utsikten mens kaffemaskinen lager nytraktet kaffe. Når kaffen er klar til å nytes, sitter hun som regel ved kjøkkenbordet og hører fuglene kvitre. Det hender hun tenner levende lys og setter seg i daybeden, gjerne med stemningsfull musikk i bakgrunn.

I denne daybeden nytes det gjerne kaffe etter en hektisk hverdag. Foto: Heida Gudmundsdottir

– Etter mye kveldsjobbing, overnatting på hotell og lange flyturer, er det deilig å bruke tiden på å lade opp batteriene hjemme. Her får jeg ro i sjela.

All innkjøp av interiør og møbler i rekkehuset er godt planlagt. Herlofsen har valgt delikate fargetoner i sort, hvitt og grått som en rød tråd for å gi en harmonisk følelse i hele boligen.

Lekre interiørdetaljer i stua. Foto: Heida Gudmundsdottir

– Man må lytte til huset om man skal skape et hjem. Jeg elsker å ha det stilreint med rette linjer, minimalistisk og klassisk, samtidig skal det være lunt og godt her. Derfor har jeg gått til innkjøp av tunge møbler for å gi den lune følelsen.

Møblene og interiøret har en nyttig funksjon samtidig som det skal være et elegant blikkfang. Hun blander brukt og dyrt så lenge det står i stil med hverandre.

I dette hjørnet samles alle minner og bilder fra polaroidkameraet. Skipet er kjøpt brukt fra Finn.no og skal gjenspeile følelsen av sjøen like utenfor boligområdet. Foto: Heida Gudmundsdottir

– Jeg har spart opp til de dyreste designartiklene jeg liker, eller fått dem i julegave. Det hender jeg kjøper brukt på Finn.no, men da skal det skille seg ut. Alt skal ha en historie eller funksjon, og være i samspill med hverandre. Utenom møblene, de dyre servisene, samt bildene fra Kjell Nupen og Per Fronth, kan du faktisk skape dette hjemmet for omkring 20.000 kroner, sier hun.

Her samles minnene av venner og familie, som en del av interiøret. Foto: Heida Gudmundsdottir

Realistisk sparing kan gi boligdrøm

26-åringen vil få fram at man ikke må ha de best betalte jobbene, eller være et par, for å kunne spare til drømmeboligen. Det handler om å sette seg konkrete, realistiske, og økonomiske mål.

– Jeg håper jeg kan være til inspirasjon når jeg sier at jeg som bor alene har klart å kjøpt egen bolig. Jobber du hardt og står på får du det til. Foto: Heida Gudmundsdottir

– Jeg håper jeg kan være til inspirasjon når jeg sier at jeg som bor alene har klart å kjøpt egen bolig. Du må ikke ha tatt femårig utdannelse på NTNU eller være i et forhold for å kunne kjøpe egen bolig. Jobber du hardt og står på får du det til, mener Herlofsen.

Nedenunder har Oda samlet sine beste tips til framtidige boligkjøpere:

  • Jeg anbefaler alle voksne å introdusere ungdom for BSU tidlig og sette inn en fast sum hver måned. Da får man spart opp en god egenkapital til drømmeboligen – jo tidligere du gjør dette, jo bedre egenkapital får du.

  • Men spar også konsekvent til møbler. Det kan være lurt å ha flere sparekontoer til ulike ting i boligen.

  • Om du allerede er i kjøpsfasen, sett deg tidlig inn i hvilke materialer og farger du vil ha i ditt nye hjem. Planlegging er nøkkelen til å skape drømmehjemmet.

  • Finn din egen stil og tenk nøye gjennom hva du kjøper, spesielt når det gjelder kvalitet og pris.

  • Ikke gjør noe halvveis uansett hva det er. Billige, midlertidilige løsninger blir ikke alltid billig i lengden. Husk at du skal bo der lenge og skal trives i lang tid.

  • Ønsk deg interiør og møbler til spesielle anledninger som jul eller bursdag.

  • Du sparer også flere tusen kroner på å handle på salg eller brukt. Spør butikken om du kan få kjøpe utstillingsmodellen. Jeg sparte kanskje 10.000 kroner til mitt innkjøp av en daybed fordi den var en utstillingsmodell.

Trenger du inspirasjon? Følg Oda Herlofsen på Instagram