Omfavnet av furutrær og med utsikt til Randsfjorden står BirdBox Cabin boltet fast i et berg på sine tre meter høye ben. Man kan enkelt forestille seg en gigantisk gjøkunge som når som helst stikker hodet ut av det runde vinduet og ser seg om.

Helt fra Damian Maynard vokste opp på den engelske landsbygda i Devon og Wiltshire, har han hatt en fascinasjon for fugler. Som liten elsket han å tegne dem.

Etter endt bachelor i produktdesign jobbet han som verkstedmester på et universitet ved siden av sitt eget møbelsnekkerfirma i flere år.

Hyttas design og konstruksjon avgir et minimalt fotavtrykk. Den er off-grid og bygget av gjenbrukt tømmer og panel fra eldre bygninger som er revet. Foto: Karen Gjermundrød
Damian Maynard og Lena Eidsand Johansen ved båltønnen utenfor BirdBox Cabin. Foto: Karen Gjermundrød

Fuglekassedrømmen

Sammen med universitetskollega og kamerat Jim Wilson delte han både lidenskapen for design og begeistringen for ornitologi.

I årenes løp tilbrakte de mye tid sammen på fugletitting og begynte å fantasere om å bygge en gigantisk fuglekasse i menneskelig størrelse et egnet sted.

I 2007 traff Maynard den norske interiørarkitekt-studenten Lena Eidsand Johansen i Brighton. To år senere flyttet de sammen til Oslo. Maynard husker at han fleipet med at dersom han skulle forlate England, familien og vennene sine, måtte han i det minste få bygge en massiv fuglekasse i skogen.

Paret tilbrakte mye tid på familiegården nord for Brandbu i helger og ferier. Det var her det skulle vise seg å bli en mulighet for å realisere fuglekasse-prosjektet.

Det tok Maynard 18 måneder å bygge fuglekassen som han hadde drømt om i flere år. For det meste jobbet han alene og fikk gjort mye i løpet av lange, lyse norske sommernetter.

Hyttas design og konstruksjon avgir et minimalt fotavtrykk. Den er off-grid og bygget av gjenbrukt tømmer og panel fra eldre bygninger som er revet. Foto: Karen Gjermundrød
Forankret med fire laminerte tømmer- og stålben i fjellet, fikk den ni kvadratmeter store hytta en stabil base. Foto: Karen Gjermundrød

Ønsket minst mulig fotavtrykk

Kameraten Jim Wilson kom fra England og hjalp til iblant. Johansen bidro når hun kunne. De tyngste materialene ble fraktet de 500 meterne fra gården Krogsrud og opp til skogen ved hjelp av en eldgammel Ford-traktor.

– Minst mulig fotavtrykk i naturen på alle plan var målet hele veien, forteller Maynard.

– Vi ville bygge noe som var lite, men komfortabelt nok, bygget av resirkulerte materialer så langt det lot seg gjøre, uten noe naturinngrep i terrenget.

En del av byggematerialene fikk de fra et hus på nabogården som akkurat var revet. Hytta, som sto ferdig i 2015, har han finpusset mye på.

– Flere deler av fuglekassen har jeg bygget om igjen flere ganger, og jeg vil nok aldri klare å slutte og forbedre den, smiler Maynard.

Et lite tekjøkken laget av gjenbrukte vinkasser og et eldre heltre furumøbel. Inventar og utstyr er for det meste kjøpt brukt. Vedovnen er en eldre modell fra det svenske militæret. Over kjøkkenet er det en liten hems der det er mulig å overnatte. Foto: Karen Gjermundrød
Fra innsiden kan du komfortabelt og trygt ta inn utsikten. Alle de fire veggene har et vindu i ulik størrelse og form, noe som gjør det mulig å observere dyrelivet rundt hele hytta. Foto: Karen Gjermundrød
Rundt giga-fuglekassen florerer det av små fuglekasser laget av Maynard. Foto: Karen Gjermundrød

Et fristed

Hytta har fått navnet BirdBox Cabin og er blitt et fristed der man kan koble seg på naturen, slappe av og ha sosiale sammenkomster året rundt. Maynard tar ofte med seg gitaren og en flaske vin og tilbringer natten blant tretoppene.

– Den fungerer litt som Damians man cave, siden det er han som bruker den mest. Iblant blir jeg med, og vi bruker den ofte når vi får besøk av venner og familie. Om sommeren henger vi opp hengekøyer og dekker langbordet under hytta, forteller Johansen.

Speilet som har fått plass på hyllen, er en souvenir fra et skrotet British Rail tog i England. Foto: Karen Gjermundrød
Fra langbordet under hytta er det også god sikt til Randsfjorden. Foto: Karen Gjermundrød

Rikt dyreliv

Det er mye dyreliv å observere i området.

– Nylig så vi gaupespor her, og vi har sett elg, hjort og rådyr, grevling, rev og ekorn. Og så klart masse ulike småfugler. Av større fugler har vi observert grønn hakkespett, ugler, natteravn, rugde, musehauk, hønsehauk og kongeørn forteller Maynard.

I skogen rundt hytta er det spikret opp tolv fuglekasser til trekkfuglene som kommer og legger egg om våren.

– Vi har sett mange flere fugler og særlig flere rødstruper her det siste året. Vi har spekulert i om det kan være på grunn av den reduserte flytrafikken, undrer Johansen.

Det beste Maynard vet, er å være i hytta om natten når skogen er fredelig. Da klatrer han gjerne opp i fuglekassen, tenner lys og lanterner, fyrer i ovnen og beundrer utsikten mot stjernene og tretoppene.

BirdBox Cabin i fullmåne og minusgrader. Foto: Damian Maynard