Trender kommer og går. Ofte i sirkler. Innpakningen er aldri helt lik, men interiøret du husker med gru fra barndommen, kommer på et eller annet tidspunkt tilbake på moten igjen.

Og med gjenbruksapper og levering på døren, er det blitt lettere å grave i fortiden. Her er retromoten du garantert vil se mer av i 2021, ifølge ekspertene.

Linda Eirin Fosse Lien er interiørarkitekt (MNIL) og høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania. Hun underviser blant annet i bærekraft. Foto: Fredrik Thorssell

Bærekraft er inn

– «Fast fashion» er ut. Det gjelder også i interiørbransjen, forteller Linda Eirin Fosse Lien. Hun er interiørarkitekt og høyskolelektor ved Høgskolen Kristiania.

Nå kjøper vi ikke brukt fordi vi må, men fordi vi er opptatt av miljøet. Det er også blitt mer fleksibelt. Ditt neste bruktkupp kan ligge på dørstokken innen kort tid.

Men apper som Instagram og Pinterest gjør at trendene beveger seg raskere enn før. Det fører muligens til mer utskiftning, tror Lien.

– Når trendene endrer seg så raskt som nå, er det viktig å være kritisk til hva man handler. Neste vår er det ut.

Det å handle brukt er et godt alternativ for å skape et unikt hjem, mener hun.

– Bærekraft og sirkulæritet er viktig i alle sammenhenger, også innen interiør og arkitektur. Det sier noe om hvem vi er og viser at vi tar ansvar.

Christine Johansen er boliginfluencer på Instagram. Hun trodde aldri hun skulle ta furu inn i sitt hjem igjen. Nå er hun furu-frelst. Hyllen skal behandles etter hvert. Foto: Instagram: Christinekrieg

1. Furu

– Ja, furu er tilbake, men i en annen form. På 70–80 tallet lot vi den bare stå til den gulnet. Nå skal den gjerne behandles med hvitkalkede-, grå eller beige nyanser, sier Halvor Bakke.

Bakke er interiørekspert og -designer, kjent fra TV-programmet Eventyrlig oppussing. Han har i tillegg flere interiørkolleksjoner til salgs.

– Trendene kommer sjelden tilbake i sin originale form, forteller han.

EKSPERTER: Halvor Bakke er interiørdesigner og programleder i «Eventyrlig Oppussing». Pernille Kirstine Møller er trendredaktør i danske Pej-gruppen. Foto: Mona Nordøy/Pej-gruppen

Det vokser mye furu i Skandinavia. Det er dermed ikke så miljøbelastende som andre tresorter. Furu er for eksempel hyppig brukt i Ikea sine møbelkolleksjoner, som har som mål å bli karbonnøytral innen 2030.

– Det er derfor en bærekraftig måte å produsere skandinaviske tremøbler på, forteller Pernille Kristine Mølle, trendredaktør i danske Pej-gruppen.

2. Gamle lenestoler i skinn

Gamle, slitte lenestoler i skinn og lær selges nå for tusenvis av kroner på Finn.no. Også dét har sammenheng med den store bærekraft-trenden, mener Møller.

Med riktig pleie, holder skinn og lær seg i en evighet. Det er praktisk. Tidløst. Og lett å holde rent. Men skal du kjøpe nytt lær, finnes det alternativer som er mindre miljøbelastende i produksjonen.

– Blant annet har man begynt å lage lær av hamp, såkalt vegansk lær. Bilprodusenten Tesla benytter seg for eksempel av falsk lær i kabinettet på sin nyeste modell, forteller Møller.

3. Vegg-til-vegg-teppe

Har du en kald leilighet, gulv som ikke er isolert eller et stort hus? Da er det deilig å gå barføtt på et stort teppe.

– Men kan vegg-til-vegg-teppe noensinne bli populært igjen?

– Å ja da! Ikke først og fremst i stuen. Men jeg ser det veldig ofte i walk in-garderober, loftstuer, soverom og kjellerstuer. I stuen ser man heller større gulvtepper.

Vegg-til-veggtepper kan gi komfort, lunhet og lyddemping. Men har du astma eller allergi, bør du styre unna ifølge Folkehelseinstituttet.

Teppene skal likevel være store og rause, ifølge Bakke.

– Klin til og velg et gulvteppe som er 3–4 meter. Alle møblene bør stå oppå teppet. Små tepper, hvor sofaen står utenfor, er ikke fint, mener han.

Møller tror også vegg-til-veggteppe kan få et comeback, men at vi ikke er helt der, ennå.

4. Mønstrete tapet

Tapet er på full fart inn og har vært det en stund, mener Bakke.

– Fondvegg har vært ute i fem år. Det er vi ferdig med for lenge siden. Nå skaper man en helhet med litt struktur.

Bakke har selv valgt tapet i både stuen og på soverommet.

– Du kan skape og understreke en stil ekstremt lett med tapet. En malt flate er død, men en tapet har struktur og gjør noe med følelsen i rommet. Det skaper en dybde.

Det er mye enklere enn man tror å tapetsere, ifølge Bakke. Og noe de fleste kan klare helt selv.

Møller mener tapettrenden kommer og går, og at det er fort gjort å bli lei.

– Flere har begynt å sette opp tapet, men vi ser også at tapet ofte blir malt over etter en periode, sier hun.

Gardiner og velur er tilbake i motebildet. Her fra det renoverte 50-tallshuset til Anne Djupvik og mannen hennes. Foto: Instagram: huset_i_djupviken

5. Tunge gardiner

I årevis har det vært en trend ikke å ha gardiner. Det ble sett på som gammeldags og «stygt». Det er i endring. Møller tror vi har mer behov for hygge i hjemmet.

– De tunge materialene og elementene har fått en revival. Det er kommet velurgardiner opp i hjemmene, store oljemalerier og så videre. Det er hygge-behovet som er slått til, sier hun.

Det er likevel ikke mors små kjøkkengardiner som er tilbake. Gardinene skal helst subbe i gulvet og henge fra tak til gulv. Det gir følelsen av at vinduene er dobbelt så store.

Bakke har sett mye gardiner i trendbildet og mener det skaper lunhet og varme.

– Mange nye leiligheter er iskalde. Det er betongtak og trestavs eikeparkett, hvitt og kjønnsløst. Med store tunge gardiner og et svært ullteppe er mye gjort.

– Jeg kjøpte mine første tvistlys for et halvt år siden for styling, men nå er folk helt ville etter dem, sier Ida Evnerød. Hun driver på med vintagesalg fra sin Instagram: eveni_vintage. Foto: Ida Evenrød

6. Vridde lys

Du har kanskje sett det på Instagram? Vridde lys i neonfarger. Pyntelysene er kommet tilbake for fullt. Til noens glede og noens forargelse.

– Nå skal man ha vridde lys i 80-tallsfarger. Det liker jeg ikke, konstaterer Bakke.

Han mener trender er noe vi kan la oss inspirere av, men ikke bør legge for stor vekt på.

Han kommer med en klar oppfordring:

– Ikke tenk at «nå må jeg ha sånne vridde lys, for det har alle på Instagram». I trendbildet ser man også gult, men jeg hater gult. Man skal glede seg til å gå hjem, og da må man ta de valgene som gjør at man trives der man bor.