Ukens tips: Forskere fra matforskningsinstituttet Nofima har undersøkt når folk vasker kjøkkenbenkeflatene. Og om overflater som ser rene ut, beskytter deg fra smitte med sykdomsfremkallende bakterier. Undersøkelsen er utført i EU-prosjektet SafeConsume.

Eksperten: Trond Møretrø, Dr.scient. og forsker i Nofima. En av flere forskere bak undersøkelsen.

Trond Møretrø Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen

Campylobacter og Salmonella

Forskerne laget matsøl med most kylling, vaffelmiks og isbergsalat. Matsølet ble blandet i tre ulike konsentrasjoner med vann. Maten ble valgt fordi den kan inneholde Campylobacter og Salmonella, to bakterier som kan gi alvorlig matforgiftning.

Matsølet med konsentrasjon på 10 prosent var synlig for de fleste. Da er altså 10 prosent matsøl blandet med 90 prosent vann. Under halvparten oppdaget blandingene med én-prosents-konsentrasjonen. Det var lettere å oppdage matsøl på laminat enn på tre og plast.

Det holder ikke at det ser rent ut. Selv matsøl som man ikke ser, kan inneholde så mye bakterier at man kan bli syk. Bakteriene kan for eksempel smitte via hender eller annen mat på kjøkkenbenken.

Bildet viser matsøl i ulike konsentrasjoner på skjærefjøl. Foto: Isabell Lien

Hvor lenge overlever bakteriene på benken?

Campylobacter og Salmonella ble blandet inn i matsølet. Så fikk det tørke på en overflate.

Hvis overflaten er ren, dør bakteriene ganske raskt. Men hvis de er i matsøl, lever de lenger. Risikoen for smitte er høyest rett etter søling.

– Bakteriene dør over tid, men man kan ikke vente flere dager mellom hver gang man bruker kjøkkenet. Derfor er det best å gjøre rent med en gang. Det beskytter mot sykdom, påpeker Møretrø.

Nesten 10.000 personer fra ti europeiske land er blitt spurt om renhold. De fleste vasker på den beste måten allerede, mener han. For 73 prosent svarte at de vasker kjøkkenbenker og skjærefjøler etter matlaging.

– De som bare vasker når de synes det ser skittent ut, bør vurdere å endre rutinen, sier han.

Hvis man har rå kjøttsaft eller søl fra kylling, anbefaler Møretrø å bruke papir fuktet med vann og eventuelt oppvasksåpe for å fjerne det. Ikke en klut man har tenkt å bruke til noe annet senere.

Hvor gode er nordmenn på rengjøring?

53 prosent av de spurte nordmennene vasket overflatene før de laget mat. Det er på snittet i de 10 landene undersøkelsen ble gjennomført.

Vi er i topp når det gjelder vasking før gjester kommer. 24 prosent vasker overflater før de får besøk, ifølge Møretrø.

Det er forskjell på unge og eldre. Da er det snakk om folk fra 16 til 25 år og dem over 65 år. De unge vasker i større grad når det er skittent eller klissete. De eldre på rutine og flest av dem før de lager mat.

Kun fem prosent vasker benkeflater og fjøler kun når de er skitne. Slik adferd har størst risiko, da det ikke er mulig å se om det er farlige bakterier der eller ikke, ifølge Møretrø.