Nesten halvparten av brannvesenets utrykninger i 2016 skyldes komfyrbranner.

Fersk statistikk fra Direktoratet for Sikkerhet og Beredskap (DSB) viser at 43 prosent av de 3138 gangene brannvesenet rykket ut til private hjem i fjor, skyldtes nettopp dette, skriver Abito.no, Fædrelandsvennens boligsatsning.

– Det er ingen tvil om at branntilløp eller brann i komfyr er noe vi rykker ofte ut til, sier Johnny Flæte i Kristiansandsregionen brann og redning.

I 2016 ble det registrert flest komfyrbranner i Oslo, 393. Det var 100 komfyrbranner i Bergen, 92 i Trondheim, 28 i Stavanger og 21 i Kristiansand.

Heldigvis blir mange av brannene avverget på grunn av automatiske brannalarmer, som varsler på et tidlig tidspunkt før det utarter seg til mer enn et branntilløp.

– Brannalarmanlegget gir ofte tidlig varsel på alt fra tørrkoking til gjenglemte stekepanner, og det er med på å redusere antallet faktiske branner, sier Flæte.

Flest komfyrbranner

Disse kommunene hadde flest komfyrbranner i 2016:

  1. Oslo, 393

  2. Bergen, 100

  3. Trondheim, 92

  4. Drammen, 30

  5. Stavanger, 28

  6. Bærum, 27

  7. Kristiansand, 21

  8. Tønsberg, 17

  9. Fredrikstad, 15

  10. Sandnes, 15

Kilde: Direktoratet for Sikkerhet og Beredskap

FØLG MED: Komfyren er mest brannutsatt. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Eldre i risikosonen

Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann som resten av befolkningen, viser tall presentert på Sikkerhverdag.no.

– De fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre mennesker, men flest omkommer i branner om natten. Da er det ofte unge mennesker i alkoholpåvirket tilstand som rammes. Berusede personer har svekket dømmekraft og oppmerksomhet, og kan fort sovne fra komfyren, sier Cecilie Daae, direktør i DSB i en pressemelding.

– Skaff deg komfyrvakt

Hun mener at en enkel komfyrvakt kan løse problemet og redde boliger fra å gå opp i røyk. En komfyrvakt er en sensor og en strømbryter, som overvåker kokeplaten. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utløser den en alarm. Om ingen reagerer på den, gir den beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

– De fleste sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Enten om da det ringte på døren, eller da babyen begynte å skrike på soverommet. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til for at en brann skal blusse opp og komme ut av kontroll, sier direktøren.

Hun får støtte av Flæte, han anbefaler også komfyrvakt på det varmeste.

– Og kanskje spesielt i boliger hos eldre mennesker, sier han.

I alle nye boliger er det krav til komfyrvakt. Det samme gjelder dersom det skal legges opp til ny kurs til komfyren.

Rundt juletider og om vinteren er det flere branner. Vi er oftere hjemme, tenner lys og bruker mer elektrisitet.

Beksot som gir større sjanse for pipebrann kan oppstå ved sprengfyring med våt, dårlig ved. Når det er veldig kaldt hender det man bruker mer elektrisitet enn det elektriske anlegget tåler.

Trekker du ut laderen etter bruk?

Er du en av dem som lar laderne bli værende i stikkontakten etter bruk, eller drar du dem pliktoppfyllende ut samme øyeblikk som telefonen er fulladet?

Vi hører jo stadig om ulykker og enkeltepisoder hvor ladere har smeltet, eksplodert, begynt å brenne eller gitt støt.

Men ifølge Håvard Kleppe, kommunikasjonssjef i Brannvernforeningen, er ikke ladere en så stor brannfelle som man kanskje får inntrykk av gjennom historier på sosiale og usosiale medier.

– Heldigvis er det svært få uhell med ladere og andre apparater i stand by-modus, og det er ikke et problem man trenger å blåse opp til en stor sak, har Kleppe uttalt til oss tidligere.

– Det er likevel en potensiell risiko hvis det er en fabrikasjonsfeil eller andre skader på elektronikken. Den risikoen er også størst når telefonen eller PC-en er plugget i.

Artikkelen er skrevet av Abito.no, Fædrelandsvennens boligsatsning.