Steinkjer Sportsarena (SSA) begynner virkelig å ta form. Cageball-hallen har snart vært åpen i ett år, og torsdag åpnet SSA Golf dørene for publikum.

Alexander Støvik Kjølstad var blant de første til å teste det nye tilbudet.

– Veldig kult. Jeg hadde jo hørt om at det skulle komme og tenkte at det måtte prøves, men har ikke spilt noe særlig golf tidligere, så jeg var litt usikker på hvordan det ville være. Mye artigere enn jeg hadde sett for meg, forteller Kjølstad etter rundt en time med simulatorgolf.

Han hadde tatt turen sammen med noen av de ansatte i Smart Media, og var klar på at den første timen ga mersmak.

– Definitivt. Jeg kan se for meg å samle noen kompiser for å ta turen hit. Også synes jeg det er skikkelig kult å få noe sånt som dette til Steinkjer, det er helt rått.

Alexander Støvik Kjølstad fikk noen tips fra golfsjef Martin Røsand til hvordan han kunne forbedre seg. Foto: Even Hvalen Thodesen

– Gir en utrolig realistisk opplevelse

Golfsenteret består seks Trackman4 simulatorer, som er det ypperste man kan få tak på innen simulatorgolf. Norges golfyndling Viktor Hovland bruker faktisk den samme typen simulator i sin trening.

– Det er topp utstyr. Radarteknologien som brukes ble faktisk utviklet for militær bruk i jagerfly. Den måler alt som skjer med ballen og gir en utrolig realistisk opplevelse, forteller Martin Røsand, som er golfsjef i Steinkjer SportsArena.

Totalt er tre SSA-ansatte tilknyttet golfsenteret, golfsjefen er den eneste som er heltidsansatt av dem. Røsand har spilt golf i rundt 15 år og har tatt en golftrenerutdanning. Sånn sett er han godt skodd til å hjelpe både nybegynnere og viderekomne med å forbedre golfferdighetene.

– Når man ser på golfsentere i Trondheim for eksempel, kan det være fullbooka hele dagen av seriøse golfere. Her på Steinkjer og Innherred er golfmiljøet litt annerledes, og vi ønsker å ha en lavere terskel for å delta. Vi tenker blant annet å kjøre litt på med introkurs. Her skal alle kunne komme innom, og flere kommer til å bli hekta, det lover jeg.

Martin Røsand, som er golfsjef i Steinkjer SportsArena. Foto: Even Hvalen Thodesen

– Folk er nysgjerrige

I simulatoren kan man spille seg gjennom godt over 100 ekte golfbaner, og det finnes enklere utfordringer som kanskje gir en mykere start enn å spille seg gjennom en runde med 18 hull på en bane man har sett på TV for nybegynnere. Men teknologien byr også på mer enn nok av statistikk og analyseverktøy for de ønsker å fordype seg i egne ferdigheter.

– Det er en del å sette seg inn i for de som ønsker det. Du får for eksempel animerte bilder som viser hva du gjør feil, slik at det er lett å terpe på ting og bli bedre.

Den siste tiden har flere fått øynene opp for golfsporten, noe Røsand tror skyldes en kombinasjon av det er en av få idretter som gikk som nomalt under korona, og at en norsk komet i form av Viktor Hovland har begynt å hevde seg i verdenstoppen.

Radarteknologien byr på uendelige muligheter for dem som ønsker å bli bedre. Her kan du se alt fra infallsvinkelene på golfsvingen til hvor mye spinn du la på ballen. Foto: Even Hvalen Thodesen

– Folk er nysgjerrige, og dette er en enkel måte å få vist fram idretten. Jeg ser for meg at det er litt enklere å ta turen hit enn å dra ut på en faktisk bane for dem som er helt i startfasen.

– Ikke sett noe finere golfsenter i Norge

Golfsenteret vil være sesongbasert, med nokså enkle forutsetninger: når golfbanene stenger ned for vinteren vil SSA Golf holde åpent fram til vårsesongen kommer i gang.

– Vi ønsker å spille på lag med golfklubbene, dette skal ikke være noen konkurrent, men heller en komplimentering av golftilbudet når banene er stengt. Derfor har vi gjort det slik, forteller Magne Ryan, som eier SSA sammen med Ståle Kvaran.

– Hvordan føles det å endelig kunne åpne SSA Golf?

– Utløsende er en passende beskrivelse, man har vært i en liten boble når man jobber for å få ting klart. Jeg merker jo at det blir litt frysninger bare av være her, og har sett at flere har blitt slått av wow-effekten når de kommer inn døra. En vannvittig rå plass, og jeg har i alle fall ikke sett noe finere golfsenter i Norge.

– Så vi får suge på den karamellen i dag, selv om jeg vet det er på’n igjen fredag.

For det er jo en gang slik at SSA også skal få på plass padel og gym før anlegget er komplett. Helt hvor de ligger an i løypa der ønsker ikke medeieren å røpe, men avslører at det er relativt nært forestående.

Ståle Kvaran og Magne Ryan står bak Steinkjer SportsArena. Foto: Even Hvalen Thodesen

Stresstester med turneringer

– Enn golfsenteret, det skal vel kanskje ikke stå tomt når det er utenfor sesong?

– Vi har noen planer, smiler Ryan lurt.

Golfsenteret ble på mange måter innviet med en turnering torsdag kveld, og SSA skal arrangere turneringer også fredag og lørdag.

– Det er litt for å stressteste at ting fungerer som det skal når trykket er på maks. Så vi kjører turnering med plass til 18 spillere som spiller seg gjennom en full runde på 18 hull på tre forskjellige nordiske golfbaner hver av dagene.

En proshop hvor man kan kjøpe golfutstyr skal etterhvert få plass i lokalet, mens det er mulighet for å leie golfutstyr eller ta med eget foreløpig. For de ivrigste tilbyr SSA Golf baghotell, slik at man kan oppbevare køllene der mens man venter på vårsesongen. Det har Ryan tro på at kan bli populært.

– For enkelte er det nesten sånn at vi burde hatt et overnattingstilbud, spøker han.